Kolla på den här videon till låten Bloody Mary.
Märker du något konstigt med tjejen i videon? Ja, hon är inte Lady Gaga. Det här är en film som gjorts av ett fan som gick på en filmskola.
Den här andra videon då? Den utspelar sig på en ”Psychriatic Hospital for Whores”. Även om budgeten är långt ifrån den för riktiga Gaga-videos, känns humorn igen och en spännande hårkreation där håret används som hjälm skulle mycket väl ha platsat i en av artistens egna videos.
Fenomenet är inte nytt. Gaga har skapat ett fiktivt universum där otyglad kretivitet får ta plats och där gränsen mellan gott och ont suddats ut. I den här fiktiva världen vill andra placera sina egna berättelser. Jämför detta med 1500-talsromanen Don Quixote av Cervantes. Boken födde många verk från personer som också ville berätta om den förläste riddaren. Varför skulle någon nöja sig med att enbart vara konsument, när man också kan vara med och skapa? Till slut skrev Cervantes en uppföljare om Don Quixote för att ge sin egen syn på hur Don Quixotes liv fortsatte efter första boken.
Det verkligt nya är inte att alla kan vara Lady Gaga. Alla kunde vara Don Quixote redan på 1500-talet. Det nya är att idag kan vem som helst sprida sina verk som de skapat inom Lady Gagas fiktiva universum. Man behöver inte äga en tryckpress för att sprida sin version av berättelsen. Och vet man inte hur man ska sätta igång finns det andra som vill dela med sig av sina knep, till exempel den här killen som lär ut hur man gör en Lady Gaga-mask.
Lady Gaga träffar rätt i sin tid när hon hyllar kretivitet och därmed automatiskt hyllar sina fans. Så står inte artisten ensam och basunerar ut sitt verk, utan befinner sig i dialog med sina fans och sina medskapare. Inte konstigt att hon har en stor publik.