Vissa dagar går jag till jobbet och får massor med energi. Så har det varit idag. Jag har arbetat med en konferens om arbete mot sexuellt våld, ämnad för personal som arbetar med brukare som har intellektuell funktionsnedsättning.
Konferensen skulle ha skett fysiskt tidigare i år, men fick skjutas fram pga Covid-19 och genomfördes nu digitalt istället. Ärligt talat gick det så bra att jag undrar om inte framtidens konferenser oftare kommer bli digitala, även efter att pandemin gått över.
Arrangörerna var organisationen Forum Skill och Göteborgs Stad. Det var talare från Sverige och Norge som gav goda exempel på arbetssätt. Det jag tar med mig från konferensen är att vi inte måste vänta på en nationell kraftsamling för att börja jobba. Inom verksamheter vet vi redan att problemen finns och vi kan ta tag i dem lokalt. Första steget är att den enskilda medarbetaren söker efter kunskap. Till exempel är materialet Något har hänt och boken Lätta sexboken två lättillgängliga källor till ett startpaket. Nästa steg är att engagera sina medarbetare och så småningom även brukarna, så att frågan blir levande i organisationen.
Min syn på frågan är att personer med intellektuell funktionsnedsättning ofta får för lite kunskap om en positiv och lustfylld sexualitet. Det gör dem sedan mer sårbara för manipulation och normalisering av sexuellt våld. Så det handlar inte bara om att jobba våldsförebyggande. Jobba främjande för ett gott sexuellt välbefinnande!
Föreläsningarna kommer att komma upp i efterhand på nätet. Håll utkik i Forum Skills kanal på Vimeo.